Wil jij een betere ganzenjager worden? Of meer weten over de ganzenjacht? Doe mee met de ganzencursus!

De ganzenjacht houdt de Nederlandse jagers bezig. Wij besteden het leeuwendeel van onze tijd en energie aan de bejaging van de vele honderdduizenden ganzen in ons land. Stuk voor stuk zijn het sterke, snelle en slimme dieren die zorgen voor een gigantische schade aan landbouw, natuur en recreatieterrein. Effectief ganzen bejagen vraagt vaardigheid en flinke investeringen van de jager: tijd, geld en energie.

Alleen samen kunnen we beter meer ganzen jagen!

De cursus ‘beter meer ganzen jagen’ van Reinier Enzerink richt zich op het verhogen van de effectiviteit van de ganzenjager. Wat kan er bij jou beter? Samen gaan we ontdekken hoe we dat voor elkaar kunnen krijgen!

We gaan gezamenlijk een jachtsessie op de ganzen voorbereiden. We gaan in gesprek over de spannende en uitdagende facetten van de bejaging van ganzen. Hoe zet je lokkers goed neer, rekening houdend met de windrichting, het seizoen en de trek? Welke lokkers zijn er op de markt en wat zijn de voor- en nadelen? Hoe kan je je goed verstoppen en krijg je ganzen goed binnen schot? Hoe gebruik je lokgeluiden? En hoe geef je al die ganzen die je vervolgens in jouw jachtveld schiet een goede bestemming?

Resultaat

De cursus ‘beter meer ganzen jagen’ heeft als resultaat:

  • Jagers worden effectiever in hun jachtveld
  • Ganzenvlees goed bestemd
  • Weinig aangeschoten ganzen
  • Enthousiaste mensen:
    • Tevreden jagers
    • Blije boeren
    • Positieve omwonenden en passanten

Vele tips, trucs en suggesties zullen over tafel gaan om vervolgens (indien mogelijk) buiten verder te praten over de praktische uitvoering in het veld: hutjes, lokkers, lokfluiten etc. Uiteraard sluiten we de cursus in stijl af met inspiratie voor het verwerken van het ganzenvlees dat je oogst in eigen veld. Na afloop van de cursus ontvang je een mail met een samenvatting van alle tips en ideeën, vele recepten, alle lokkers op een rij en praktische weblinks en als afsluiter een serie scherpe aanbiedingen en aantrekkelijke kortingsacties van diverse winkeliers.

Snel naar:

Aankomende evenementen

Ganzencursus voor grotere groepen via Stichting Jachtopleidingen Nederland

Groepsgrootte
Zo’n 40-50 deelnemers

Cursusduur
ongeveer 2,5-3 uur afhankelijk van vragen en groepsdynamiek.

Locatie
Deze variant van de ganzencursus vindt plaats op Dorhout Mees te Biddinghuizen.

Kosten
Individuele deelname kost € 35,- p.p.

Aanmelden kan via Stichting Jachtopleidingen Nederland.

Ganzencursus in de grasdrogerij

Groepsgrootte
Maximaal 25 deelnemers

Cursusduur
ongeveer 4 uur afhankelijk van vragen en groepsdynamiek.

Locatie
Deze variant van de ganzencursus vindt plaats grasdrogerij van een melkveehouder in IJsselstein. Tussen het geurend hooi gaan wij aan de slag met het voorkomen en beperken van ganzenschade aan het grasland. Zodat de koeien lekker gras en wij lekker gans kunnen eten!

Kosten
Individuele deelname op locatie te IJsselstein (Utrecht): € 47,50 p.p. (incl. 9% BTW), inclusief afsluitende proeverij van ganzenproducten. Aanmelden kan hieronder.

Aanmelden

Schrijf je nu in en word een betere ganzenjager!

Hieronder kunt u zich aanmelden voor de ganzencursus in de grasdrogerij:

    Op welke dag wil je deelnemen?

    Met hoeveel personen kom je?

    Ganzencursus op locatie

    Heeft u clubje liefhebbers bij elkaar van de jachtcombinatie, WBE of organiseert u een evenement waar de ganzenjacht constructieve aandacht verdient? Dan kan kan Reinier ook met de ganzencursus op locatie komen, voor groepen van 12-50 mensen. Meer informatie hierover vindt u in de flyer hieronder.

    Flyer ganzencursus op locatie

    We gaan gezamenlijk een jachtsessie op de ganzen voorbereiden. We gaan in gesprek over de spannende en uitdagende facetten van de bejaging van ganzen.

    • Hoe kan je je goed verstoppen en krijg je ganzen goed binnen schot?
    • Hoe gebruik je lokgeluiden?
    • Wat zeg je tegen passanten en buurtbewoners?
    • En hoe geef je al die ganzen die je vervolgens in jouw jachtveld schiet een goede bestemming?

    Alleen samen kunnen we beter worden in de ganzenjacht!

    Flyer bekijken

    Vragen?

    Neem contact op via reinier@reinierorganiseertimpact.nl of 06-19093592.

    Volg de ganzencursus per mailNieuwsbrief per mail

    Voor deelnemers aan de cursus en andere nieuwsgierigen verzorg ik maandelijks een nieuwsbrief, aanmelden kan hieronder:

    Aanmelden

    * indicates required

    Wat mensen vinden van de ganzencursus:

    4,6
    4,6 van 5 sterren (op basis van 144 reviews)
    Uitstekend65%
    Heel goed31%
    Gemiddeld4%
    Slecht0%
    Verschrikkelijk0%

    Helder en duidelijke uitleg over de cursus

    16 april, 2025

    Goed en duidelijk verhaal! Zeker een aanrader voor anderen.

    Dion

    Leerzaam

    16 april, 2025

    Leerzame middag met veel nuttige informatie

    Lefert Koppelman

    Een bevlogen en enthousiaste spreker met een duidelijke boodschap

    16 april, 2025

    Reinier verteld met passie en overgave over alle facetten van de ganzenjacht. Het heeft mij van begin tot eind geboeid en ik kan er in de praktijk ook echt iets mee. Top! Ook heeft Reinier een duidelijke mening over gepast gedrag en houding van jagers. Goed dat hij dit aanhaalt zodat jagers zich bewust zijn van hun positie in de samenleving.

    JP

    afgerond geheel!

    16 april, 2025

    veel info, vlot tempo,

    Jelke Fokkinga

    Leerzaam

    16 april, 2025

    Een degelijke en informatieve cursus met goede presentatie.

    Lefert Koppelman

    Nieuwsberichten over de ganzencursus

    • Nu de Nederlandse jager steeds vaker ganzen op zijn of haar tableau heeft wordt de uitdaging van het culinair verwerken van het ganzenvlees steeds belangrijker. Als jagers er in slagen om hun buit consequent lekker te verwerken dan winnen zij de harten van de Nederlanders. Want, liefde gaat door de maag! Een goede manier om in één slag veel ganzenvlees te verwerken is het maken van worst, een prachtig ambacht dat ware culinaire kunstwerkjes op kan leveren. Hoogste tijd om een wedstrijd uit te schrijven, het OPEN NK ganzenworst op 23 mei 2025 te Linschoten. Smaakvol Wij, Reinier Enzerink en Chiel Lankveld, vinden het als ganzenfanaten hoog tijd om zo snel mogelijk smaakvolle ideeën op tafel en in de schijnwerpers te krijgen. De worsten worden beoordeeld op: Uiterlijk/presentatie Samenstelling Consistentie Smaak Chiel Lankveld licht zijn initiatief toe: “Het culinair inzetten van wild is 1 van de mooiste dingen van de jacht. Juist doordat we op verzoek van de provincies steeds meer ganzen dienen te schieten is het goed om culinaire ideeën met elkaar uit te wisselen, een wedstrijd is daar een leuke vorm voor. Over smaak valt niet te twisten, maar het is wel leuk om elkaar eens langs de meetlat te houden en iemand eer van zijn/haar werk te geven voor zijn of haar grillworst, droge worst of vrije inzending.” Meer informatie en aanmelden NK Ganzenworst maken

      Lees meer...
    • Deze variant van de ganzencursus vindt plaats grasdrogerij van een melkveehouder in IJsselstein. Tussen het geurend hooi gaan wij aan de slag met het voorkomen en beperken van ganzenschade aan het grasland. Zodat de koeien lekker gras en wij lekker gans kunnen eten!

      Lees meer...
    • Heeft u clubje liefhebbers bij elkaar van de jachtcombinatie, WBE of organiseert u een evenement waar de ganzenjacht constructieve aandacht verdient? Dan kan kan Reinier ook met de ganzencursus op locatie komen, voor groepen van 12-50 mensen. De eerste groepen hebben de ganzencursus op locatie geboekt: Dinsdag 4 maart WBE Krimpenerwaard Zaterdag 12 april Diverse WBE’s in Overijssel Donderdagen 3-10-17 april Jagersvereniging Zuid-Holland en Junior Jagers Vrijdag 16 mei Werkgroep Diana Bekijk de flyer

      Lees meer...
    • Om jagers te helpen om hun geschoten ganzen een goede, culinaire bestemming te geven vindt u op deze website een overzicht van bedrijven die ganzen in opdracht van jagers kunnen verwerken. Recent zijn hier weer drie nieuwe bedrijven aan toegevoegd, te weten: Deze pagina is bedoeld voor jagers die een smakelijke manier zoeken om hun geschoten ganzen een goede bestemming te geven. Om hen te helpen is hieronder een overzicht opgenomen van diverse bedrijven en de mogelijkheden die zij bieden om voor jagers geschoten ganzen(vlees) te verwerken. Uiteraard kunnen ook consumenten hun voordeel doen met deze opsomming van bedrijven met een heerlijk, culinair wildassortiment. Aanbod van ganzenvlees Nederlandse jagers schieten heel veel ganzen, vaak veel meer dan zij zelf kunnen opeten met hun gezin. Het optimaal benutten van vlees van wilde ganzen is vastgelegd in de gedragscode van de Nederlandse jagers en het allerbeste PR-instrument van de moderne jager. Helaas wordt echter nog steeds veel ganzenvlees weggegooid of worden ganzen beperkt geoogst omdat de jagers er geen weg mee weten. Daarom wordt tijdens de ganzencursus veel aandacht besteed aan het afzetten, vermarkten en verkopen van het heerlijke vlees van wilde ganzen. jagers die willen blijven jagen maken hier serieus werk van en de ganzencursus helpt ze daarbij. Vraag naar ganzenvlees De Nederlander wil graag weten waar zijn of haar voedsel vandaan komt. Geplaagd door een aantal vleescrises en geprikkeld door de hang naar traditie en authenticiteit is Nederlands wild een gewaardeerd product bij de Nederlander. Daar komt bij dat men vanwege dierenwelzijn en gezondheidsoverwegingen minder, maar kwalitatief beter vlees wil eten. Van de landbouw vragen we steeds minder emissies, minder dieren, minder ingrepen: dan moeten we er vooral voor gaan zorgen dat we allereerst het vlees van wilde ganzen optimaal gaan benutten. Bent u op zoek naar een jager bij u in de buurt om het meest duurzame stukje vlees te kopen? Kijk dan eens op Wild op de Kaart! Ganzencursus Wil je een betere ganzenjager worden of meer weten over de ganzenjacht? Doe mee met deze cursus! Resultaat van de cursus is onder andere dat jagers effectiever worden in hun jachtveld, ganzenvlees goed wordt bestemd en weinig ganzen worden aangeschoten. Wat de cursus precies inhoudt en wat mensen ervan vonden, lees je hier. Tip: schrijf je in voor de nieuwsbrief over deze cursus. Ganzencursus bekijken

      Lees meer...
    • De ganzenjacht houdt de Nederlandse jagers bezig. Wij besteden het leeuwendeel van onze tijd en energie aan de bejaging van de vele honderdduizenden ganzen in ons land. Stuk voor stuk zijn het sterke, snelle en slimme dieren die zorgen voor een gigantische schade aan landbouw, natuur en recreatieterrein. Effectief ganzen bejagen vraagt vaardigheid en flinke investeringen van de jager: tijd, geld en energie. Samen kunnen we hier veel beter in worden! Ganzencursus Wil je een betere ganzenjager worden of meer weten over de ganzenjacht? Doe mee met deze cursus! Resultaat van de cursus is onder andere dat jagers effectiever worden in hun jachtveld, ganzenvlees goed wordt bestemd en weinig ganzen worden aangeschoten. Wat de cursus precies inhoudt en wat mensen ervan vonden, lees je hier. Tip: schrijf je in voor de nieuwsbrief over deze cursus. Ganzencursus bekijken

      Lees meer...
    • Na de herfstvakantie is het even tijd om terug te kijken op de laatste ganzencursussen aan de hand van de laatste reviews. En we kijken ook vooruit: komende zaterdag 9 november weer twee dagdelen cursus geven op Dorhout Mees in Biddinghuizen. Voor de middag is nog een aantal cursusplaatsen beschikbaar: Beter Ganzenbeheer | Stichting Jachtopleidingen Nederland Meer reviews lezen Ganzencursus Wil je een betere ganzenjager worden of meer weten over de ganzenjacht? Doe mee met deze cursus! Resultaat van de cursus is onder andere dat jagers effectiever worden in hun jachtveld, ganzenvlees goed wordt bestemd en weinig ganzen worden aangeschoten. Wat de cursus precies inhoudt en wat mensen ervan vonden, lees je hier. Tip: schrijf je in voor de nieuwsbrief over deze cursus. Ganzencursus bekijken

      Lees meer...
    • De cursus ‘beter meer ganzen jagen’ van Reinier Enzerink richt zich op het verhogen van de effectiviteit van de ganzenjager. Wat kan er bij jou beter? Samen gaan we ontdekken hoe we dat voor elkaar kunnen krijgen! We gaan gezamenlijk een jachtsessie op de ganzen voorbereiden. We gaan in gesprek over de spannende en uitdagende facetten van de bejaging van ganzen. Hoe zet je lokkers goed neer, rekening houdend met de windrichting, het seizoen en de trek? Welke lokkers zijn er op de markt en wat zijn de voor- en nadelen? Hoe kan je je goed verstoppen en krijg je ganzen goed binnen schot? Hoe gebruik je lokgeluiden? En hoe geef je al die ganzen die je vervolgens in jouw jachtveld schiet een goede bestemming? Resultaat De cursus ‘beter meer ganzen jagen’ heeft als resultaat: Jagers worden effectiever in hun jachtveld Ganzenvlees goed bestemd Weinig aangeschoten ganzen Enthousiaste mensen: Tevreden jagers Blije boeren Positieve omwonenden en passanten Vele tips, trucs en suggesties gaan over tafel om vervolgens buiten verder te praten over de praktische uitvoering in het veld: hutjes, lokkers, lokfluiten etc. Uiteraard sluiten we de cursus in stijl af met inspiratie voor het verwerken van het ganzenvlees dat je oogst in eigen veld. Na afloop van de cursus ontvang je een mail met een samenvatting van alle tips en ideeën, vele recepten, alle lokkers op een rij en praktische weblinks en als afsluiter een serie scherpe aanbiedingen en aantrekkelijke kortingsacties van diverse winkeliers. Ganzencursus Wil je een betere ganzenjager worden of meer weten over de ganzenjacht? Doe mee met deze cursus! Resultaat van de cursus is onder andere dat jagers effectiever worden in hun jachtveld, ganzenvlees goed wordt bestemd en weinig ganzen worden aangeschoten. Wat de cursus precies inhoudt en wat mensen ervan vonden, lees je hier. Tip: schrijf je in voor de nieuwsbrief over deze cursus. Ganzencursus bekijken

      Lees meer...
    • 15 oktober is de traditionele opening van het jachtseizoen. Waar wild vroeger een oubollig randje had en vooral met kerst werd gegeten, trekt het nu een heel ander publiek. ‘Onze klanten zijn opvallend vaak mensen die vanwege het milieu minder vlees willen eten.’ Jager Reinier Enzerink schiet een mannetjeseend (woerd) in een weiland nabij Linschoten. Enzerink jaagt vanuit wildbeheer en verwerkt het geschoten wild veelal zelf. Foto: Rob Engelaar (FD) ‘Sorry, helemaal uitverkocht’, zegt het meisje achter de kassa van De Predetariër als een klant zondagmiddag vlak voor sluitingstijd de broodjeszaak binnenwandelt. Vijf minuten later loopt er weer iemand de zaak in de Amsterdamse wijk De Pijp binnen met de vraag of er nog broodjes zijn. Ook zij krijgt nul op het rekest. Bij De Predetariër, een zelf bedachte term voor iemand die enkel plantaardig voedsel en wild eet, volledig vrij van de bio-industrie, verkopen ze broodjes belegd met wild. Elk broodje is vrij van dierlijke producten, behalve de wilde dieren zelf dan. Rendang van hert met vegan mayo bijvoorbeeld. De zaak ademt hipheid en een nieuw fenomeen lijkt geboren — koffie met havermelk in de ene hand, broodje wild in de andere. Liefhebbers van wild zijn niet langer bourgondische carnivoren, maar steeds vaker milieubewuste stedelingen die juist minder vlees en meer lokale producten willen eten. Wild lijkt een beter imago te hebben dan vlees uit de bio-industrie. Als Nederlands wild niet wordt geconsumeerd, blijft het namelijk op het land liggen. Zonde. Wildbeheer Wilde dieren moeten in Nederland beheerd worden door alle grondeigenaren, zoals boeren, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. De populaties van veel wild groeien in rap tempo. Zo neemt het aantal damherten jaarlijks met 35% toe. Damherten, reeën en zwijnen eten veel jonge bomen kaal, richten schade aan akkers aan en veroorzaken verkeersongevallen. In 2020 werden er 8600 aanrijdingen met wilde dieren geregistreerd met een gemiddelde claim van bijna €2000 per schadegeval, meldt het Verbond van Verzekeraars. Gek genoeg wordt er ook gejaagd om dierenleed te voorkomen. In de Oostvaardersplassen, een Europees vogelreservaat, is er ’s winters onvoldoende voedsel voor de grote hertenpopulatie, wat leidt tot verhongering. De overheid besloot daarom door middel van de jacht de populaties te beheren. In 2019 kwam het vlees van de afgeschoten edelherten voor het eerst beschikbaar voor particulieren. Binnen twee uur was het uitverkocht. Ook ganzen vormen een uitdaging voor het faunabeheer. Jaarlijks worden er bijna 350.000 in Nederland afgeschoten — al gebruiken jagers liever de term ‘bejaagd’. Nederland is een geliefd overwinteringsoord voor ganzen uit Oost-Europa, Scandinavië en West-Siberië. Met alle akkers in de polders en de grote graslanden is het hier een lopend buffet voor ze. Zo’n 2,5 miljoen ganzen overwinteren in Nederland, wat leidt tot gevaarlijke situaties voor vliegverkeer, verdringing van andere vogelsoorten en schade aan de landbouw. Provincies keerden in 2023 voor ruim €55 mln aan tegemoetkomingen in faunaschade uit, en dat is 23% meer dan in 2022. Vooral de grauwe gans vormt een grote kostenpost. Provincies zijn daarom belast met het beheren van de populaties ganzen en ander wild. De polder in ‘Hoor je dat? Een nijlgans’, zegt Reinier Enzerink (39) terwijl hij met zijn geweer door een Utrechtse polder sluipt. Op de geweerkolf staan vliegende ganzen gegraveerd. Enzerink studeerde milieukunde in Nijmegen en runt nu zijn eigen adviesbureau, waarbij hij ook cursussen geeft over ganzenjacht. Hij laat graag zien hoe hij zijn eigen eten vangt en waarom wild de moeite waard is. Enzerink spot een groep wilde eenden bij het riet. Geen ganzen, maar nog steeds beter dan plakjes kip uit de supermarkt. Wilde eenden worden vooral geschoten voor consumptie, maar moeten ook worden beheerd omdat ze schade kunnen aanrichten aan percelen met graan, erwten en andere gewassen. Hoewel een gans de voorkeur heeft, ziet Enzerink wilde eend nog steeds als een goed alternatief voor vlees uit de bio-industrie of uit de supermarkt. Hij vertelt dat het wild dat met kerst in de schappen ligt, vaak afkomstig is van fokkerijen, zoals hertenvlees dat uit Nieuw-Zeeland wordt geïmporteerd. De term ‘wild’ is namelijk niet beschermd in de Nederlandse Warenwet. Als een havik bestudeert Enzerink de sloten in de polder. Het is zonnig en de lucht is blauw, maar het briesje maakt de omstandigheden voor de jacht ongunstig. ‘Door de wind ruiken eenden ons al van ver’, legt hij uit. Dan springt hij plotseling als een getrainde commando over het hek. Hij ziet een groep eenden en nadert zijn prooi. De eerste eend ruikt hem en vliegt weg, gevolgd door de rest van de groep. Enzerink staat op en richt zijn geweer op de wegvliegende vogels. Zijn vizier is gericht op de woerd, de mannetjeseend, want daar zijn er veel van. Maar de groep is te groot om met een hagelpatroon alleen de woerd te kunnen raken. Hij haalt zijn vinger van de trekker. (….) Lees het volledige artikel gratis online op FD.nl En voor wie hier niet in kan: https://archive.ph/Fh6Op Een door jager Reinier Enzerink geschoten mannetjeseend (woerd) op de slachtbank waar hij eendenborst uit het dier haalt. Enzerink jaagt vanuit wildbeheer en verwerkt het geschoten wild veelal zelf. Foto: rob Engelaar (FD)

      Lees meer...
    • Het overzicht met ganzenverwerkers in Nederland is aangevuld met Meesterslager Ter Weele, wildhandel Arjan de Wit en wildhandel Van der Cruijsen. Drie totaal verschillende bedrijven die één ding gemeen hebben: ze kunnen jagers helpen bij het vinden van een goede bestemming voor het vlees van geschoten ganzen. Waarom een overzicht van ganzenverwerkers? Deze pagina is bedoeld voor jagers die een smakelijke manier zoeken om hun geschoten ganzen een goede bestemming te geven. Om hen te helpen is hieronder een overzicht opgenomen van diverse bedrijven en de mogelijkheden die zij bieden om voor jagers geschoten ganzen(vlees) te verwerken. Uiteraard kunnen ook consumenten hun voordeel doen met deze opsomming van bedrijven met een heerlijk, culinair wildassortiment. Aanbod van ganzenvlees Nederlandse jagers schieten heel veel ganzen, vaak veel meer dan zij zelf kunnen opeten met hun gezin. Het optimaal benutten van vlees van wilde ganzen is vastgelegd in de gedragscode van de Nederlandse jagers en het allerbeste PR-instrument van de moderne jager. Helaas wordt echter nog steeds veel ganzenvlees weggegooid of worden ganzen beperkt geoogst omdat de jagers er geen weg mee weten. Daarom wordt tijdens de ganzencursus veel aandacht besteed aan het afzetten, vermarkten en verkopen van het heerlijke vlees van wilde ganzen. jagers die willen blijven jagen maken hier serieus werk van en de ganzencursus helpt ze daarbij. Vraag naar ganzenvlees De Nederlander wil graag weten waar zijn of haar voedsel vandaan komt. Geplaagd door een aantal vleescrises en geprikkeld door de hang naar traditie en authenticiteit is Nederlands wild een gewaardeerd product bij de Nederlander. Daar komt bij dat men vanwege dierenwelzijn en gezondheidsoverwegingen minder, maar kwalitatief beter vlees wil eten. Van de landbouw vragen we steeds minder emissies, minder dieren, minder ingrepen: dan moeten we er vooral voor gaan zorgen dat we allereerst het vlees van wilde ganzen optimaal gaan benutten. Bent u op zoek naar een jager bij u in de buurt om het meest duurzame stukje vlees te kopen? Kijk dan eens op Wild op de Kaart! Ganzencursus Wil je een betere ganzenjager worden of meer weten over de ganzenjacht? Doe mee met deze cursus! Resultaat van de cursus is onder andere dat jagers effectiever worden in hun jachtveld, ganzenvlees goed wordt bestemd en weinig ganzen worden aangeschoten. Wat de cursus precies inhoudt en wat mensen ervan vonden, lees je hier. Tip: schrijf je in voor de nieuwsbrief over deze cursus. Ganzencursus bekijken

      Lees meer...
    • Dinsdag 1 oktober, had ik de eer om dagvoorzitter te mogen zijn van het jaarlijkse symposium van AEWA: the African-Eurasian Migratory Waterbird Agreement. De zaal was gevuld met ruim 100 geïnteresseerden in het Nederlandse ganzenbeleid: wetenschappers, terreinbeheerders, boeren, dierenbeschermers, jagers en ambtenaren van diverse pluimage. 7 sprekers namen de aanwezigen mee in de ontwikkelingen in de kennis over ganzen, ganzenschade, foerageergebieden, overlevingskansfactoren, populatiemodellen en nog veel meer. Aan mij de taak om dit geheel gedurende de middag in goede banen te leiden, een fantastisch mooie uitdaging! “Reinier heeft het symposium op een plezierige manier in goede banen geleid. De persoonlijke noot aan het begin en aan het eind maakte het af.” Willem Lambooij, juridisch adviseur natuur provincie Zuid-Holland Wat is AEWA? De Agreement on the Conservation of African-Eurasian Migratory Waterbirds (AEWA, het Afrikaans Euro-Aziatisch Watervogelverdrag) is een internationale overeenkomst die is gesloten in 1995. Het AEWA verdrag vloeit voort uit de Convention on Migratory Species (CMS) en wordt beheerd door het United Nations Environment Programme (UNEP). Nederland is medeoprichter van dit verdrag. Ook de Europese Unie is partij in het AEWA verdrag. Doel van AEWA is om overheden, en relevante stakeholders bijeen te brengen om te komen tot een gecoördineerde bescherming en beheer van migrerende watervogels en hun leefgebieden op hun complete migratieroute of flyway. Verder lezen over dit voor ganzen en de ganzenjager zeer belangrijke verdrag in het Nederlands en verder verdiepen over de Europese werkgroep: het European Goose Management Platform (in het Engels) Leidend voor het beleid zijn de beleidsplannen per soort, inmiddels vastgesteld voor de grauwe gans en de Noordzee-populatie van de brandgans. Zie hier de Single Species Action Plans

      Lees meer...