Wil u een betere ganzenjager worden? Of meer weten over de ganzenjacht? Doe mee!

De ganzenjacht houdt de Nederlandse jagers bezig. Wij besteden het leeuwendeel van onze tijd en energie aan de bejaging van de vele honderdduizenden ganzen in ons land. Stuk voor stuk zijn het sterke, snelle en slimme dieren die zorgen voor een gigantische schade aan landbouw, natuur en recreatieterrein. Effectief ganzen bejagen vraagt vaardigheid en flinke investeringen van de jager: tijd, geld en energie.

De cursus ‘beter meer ganzen jagen’ van Reinier Enzerink richt zich op het verhogen van de effectiviteit van de ganzenjager. Wat kan er bij u beter? Samen gaan we ontdekken hoe we dat voor elkaar kunnen krijgen!

We gaan gezamenlijk een jachtsessie op de ganzen voorbereiden. We gaan in gesprek over de spannende en uitdagende facetten van de bejaging van ganzen. Hoe zet je lokkers goed neer, rekening houdend met de windrichting, het seizoen en de trek? Welke lokkers zijn er op de markt en wat zijn de voor- en nadelen? Hoe kan je je goed verstoppen en krijg je ganzen goed binnen schot? Hoe gebruik je lokgeluiden? En hoe geef je al die ganzen die je vervolgens in jouw jachtveld schiet een goede bestemming?

Resultaat

De cursus ‘beter meer ganzen jagen’ heeft als resultaat:

 • Jagers worden effectiever in hun jachtveld
 • Ganzenvlees goed bestemd
 • Weinig aangeschoten ganzen
 • Enthousiaste mensen:
  • Tevreden jagers
  • Blije boeren
  • Positieve omwonenden en passanten

Vele tips, trucs en suggesties zullen over tafel gaan om vervolgens (indien mogelijk) buiten verder te praten over de praktische uitvoering in het veld: hutjes, lokkers, lokfluiten etc. Uiteraard sluiten we de cursus in stijl af met inspiratie voor het verwerken van het ganzenvlees dat je oogst in eigen veld.

Cursusduur en kosten

Cursusduur
ongeveer 3 uur afhankelijk van vragen en groepsdynamiek.

Locatie
De ganzencursus vindt (tenzij anders vermeld) plaats op locatie in Linschoten, Utrecht. Nadere informatie volgt na aanmelding, omstreeks een week voorafgaand aan de geboekte cursus.

Kosten
Individuele deelname op locatie te Linschoten (Utrecht): € 65,- p.p. inclusief afsluitende proeverij van ganzenproducten.

Groepen
Groepsboeking op locatie (maximale groepsgrootte 10 personen), informatie op aanvraag: reinier@reinierorganiseertimpact.nl

Nieuwsbrief per mail
Voor deelnemers en andere nieuwsgierigen verzorg ik maandelijks een nieuwsbrief, aanmelden kan via deze link. 

Schrijf je nu in en word een betere ganzenjager!

  Op welke dag wil je deelnemen?

  Met hoeveel personen kom je?

  Vragen:

  Neem contact op via reinier@reinierorganiseertimpact.nl of 06-19093592

  Wat vinden de deelnemers van de ganzencursus?

  4,8
  Rated 4,8 out of 5
  4,8 van 5 sterren (op basis van 36 reviews)
  Uitstekend75%
  Heel goed25%
  Gemiddeld0%
  Slecht0%
  Verschrikkelijk0%

  Goede uitleg

  Rated 4,0 out of 5
  februari 25, 2024

  Goede uitleg. Goede ontvangst. Hele leerzame dag

  Koos damen

  Goed verhaal

  Rated 4,0 out of 5
  februari 25, 2024

  Een goed verhaal met een duidelijke boodschap over hoe je de ganzenjacht doet en beleeft, heel leerzaam voor jong jagers en goed om overal weer eens bij stil te staan voor ervaren jagers

  Douwe Albada

  Zeer leerzaam

  Rated 4,0 out of 5
  februari 21, 2024

  Zeer duidelijke uitleg over de ganzenjacht, niet alleen voor jong jagers zeker ook voor de gevorderden

  Fred Molenaar

  zeer leerzaam

  Rated 5,0 out of 5
  februari 21, 2024

  Heerlijk om van een kundig en ervaren mens dingen te leren in een geweldige setting.

  bas westerhout

  Absoluut een must als je een betere jager wilt worden

  Rated 5,0 out of 5
  februari 21, 2024

  Prachtig opgezette cursus met veel inzichten die essentieel zijn als je op een goede (succesvolle én ethische) manier ganzen wil jagen!

  Lennaert

  Perfecte ochtend verdieping ganzen jagen

  Rated 5,0 out of 5
  februari 12, 2024

  Reinier organiseerde een hele fijne training beter Ganzen jagen. Met alles wat ik de afgelopen jaren heb geleerd leek het me een goeie aanvulling deze training. Enerzijds om te toetsen wat je al weet en anderzijds om bij te leren en inspiratie en nieuwe inzichten op te doen.

  Het was een fantastische ochtend met alle elementen die erbij horen. Heel leerzaam, ik dacht dat ik al aardig wat wist, gelukkig nog veel te leren. Ook heel inspirerend om de ervaringen van de mede-cursisten te horen. Laat ze maar komen de Grauwe, ik ben er klaar voor!

  Joost

  Meer ganzen, meer beter!

  Rated 4,0 out of 5
  februari 12, 2024

  Heel erg nuttig, goede focus op weidelijkheid en ook op hoe ganzen te verwerken. Dikke aanrader!

  Charles Borghstijn

  Een leuke, gezellige en leerzame bijeenkomst

  Rated 4,0 out of 5
  februari 5, 2024

  De begintijd is goed, iedereen heeft dan ruim de tijd om daar aanwezig te zijn. De kosten van deze dag zijn redelijk. Ook de koffie en de lunch was goed gezorgd. Lunch is belangrijk omdat vrijwel iedereen nog een eind naar huis moet rijden.

  Naast een gezellig samenzijn van jagers uit meerdere windstreken is de cursus goed opgebouwd, het voldeed aan mijn verwachtingen.

  Ondanks dat ik zelf al geruime tijd op ganzen jaag, voornamelijk schadebestrijding, heb ik toch nog een aantal “nieuwe” zaken gezien. Ik ga deze zeker uitproberen. Zelf vond ik de praktische uitleg van het uitzetten van lokganzen belangrijk

  Ik heb de onderwerpen in de mail over de inhoud van de cursus nog niet gelezen, maar als ‘naslagwerk” waardeer ik dat. Je kunt dan eea. thuis nog eens goed nalezen en op je eigen situatie inpassen .

  Ook het onderwerp “vleesverwerking” is erg interessant, menigeen gaat hier iets uitproberen.

  Karel van Schubert

  Goede, duidelijke cursus over ganzen schieten, bewaren etc. kortom zeer leerzaam voor mij als jonge jager (2016 akte gehaald, ondanks mijn 74 jaar)

  Rated 5,0 out of 5
  februari 5, 2024

  Leuke ontvangst in een goede omgeving , lekker warm (zeker als je even buiten bent geweest) en goede koffie bij binnenkomst. Lezing met afbeeldingen via de beamer uitstekend verzorgd.

  Duidelijke uitleg zeker buiten met lokganzen, opbouw van hoe moet je zitten en verstoppen want de ganzen zien alles. Kortom een mooie en leerzame ochtend. Is volgens mij voor elke jager een aanrader.

  Lunch met broodjes zelf gemaakte ganzen worst waren heerlijk een reden voor mij om te kijken wat ik met de ganzen zelf kan doen.

  Tip: met koud of nat weer een lekker kopje soep vooraf zou een aanrader zijn.

  Hans Verbaan

  Nuttig en interessant

  Rated 5,0 out of 5
  januari 30, 2024

  De cursus is praktisch ingericht. Er worden veel praktijktips gedeeld, over het gehele traject van ganzenbejaging. Alles komt aan bod van start (verkennen en voorbereiden) tot einde (verwerking ganzenvlees).

  Het is goed om ook materiaal en lokkers te zien en de verschillen daarin. Ook het bouwen van de hut (met voorbeeld) is duidelijk. Reinier wakkert ook het enthousiasme voor de ganzenjacht en -verwerking aan. Verder wordt aandacht besteed aan de regelgeving. Die per provincie nogal kan verschillen.

  Teresa

  Super cursus; origineel, leerzaam, leuk en met nuttige accenten voor schone natuur en met respect voor de dieren.

  Rated 5,0 out of 5
  januari 29, 2024

  Als ik een cijfer mocht geven, een dikke tien! Met gedegen ervaring en inzicht wordt er een sprankelend betoog gehouden over de ganzenjacht. Maar wel interactief met de jagers; zodoende zit je op je puntje van je stoel.

  De digitale omlijsting is mooi verzorgd met beelden uit de praktijk. En Reinier heeft een duidelijke missie om de jager (nog) beter op de kaart te zetten en hoe dat voor elkaar te krijgen.

  Sander Westphal

  Interessant verhaal, ook voor de ervaren ganzenjager

  Rated 5,0 out of 5
  januari 29, 2024

  Goed en vlot verteld. Veel uitleg over lokkers, al mag je niet in alle provincies en onder alle omstandigheden met lokkers werken, dat is belangrijk om in de gaten te houden. Interessant waren de platen met daarbij het schotbeeld met hagel nr 3, vervolgens 4 en tenslotte hagel nr 5.

  Ook een eyeopener: Lokganzen zonder lokgeluid wekt argwaan op, is niet natuurlijk!

  Wim Westhoff

  Verhelderend! Nieuwe dingen geleerd

  Rated 5,0 out of 5
  januari 29, 2024

  Als jongjager al wat ervaring met ganzenjacht. Maar uiteraard nieuwe dingen geleerd.

  Vooral over afstanden en hageldekking, -spreiding.

  Super, echt een aanrader.

  Nico Meijer

  leerzaam en gezellig , dat laatste is ook belangrijk

  Rated 4,0 out of 5
  januari 19, 2024

  Je komt altijd wel nuttige te proberen tips tegen.

  Ko Rodenburg

  Informatief sterke cursus met veel praktijkvoorbeelden

  Rated 4,0 out of 5
  januari 19, 2024

  Reinier weet duidelijk en motiverend te vertellen over de jacht en heeft tal van praktijkvoorbeelden om alle situaties uit te leggen. Hij heeft zelf veel ervaring binnen organisaties en veel praktijkervaring, dus hij weet waar hij over praat. Hij zet je aan het denken en overtuigt in het doel van betere jacht.

  Ik vond de cursus leuk vanwege de kleinschaligheid, de beelden, enthousiasme van Reinier en de voorbeelden buiten. De afsluitende lunch met ganzenproducten is natuurlijk perfect!

  Erik

  Uit de praktijk!!!

  Rated 5,0 out of 5
  januari 14, 2024

  Van schot tot op het bord. Bevlogen vertelt Reinier uit de praktijk alle voorbereidingen voor de jacht, tijdens de jacht en na de jacht. Fijn dat je je kennis deelt en alles goed onderbouwd hebt. Op de gans is nu niet makkelijker geworden, maar wel logischer en met wellicht een hoger rendement. Ook over de verwerking van het stuk wild geeft Reinier nuttige tips, waar wij als jagers zeker iets mee moeten doen.

  Chiel Visser

  Een zeer verhelderende cursus

  Rated 5,0 out of 5
  januari 14, 2024

  Reinier vertelt en demonstreert op een zeer verhelderende manier over ganzenbeheer. Veel bruikbare praktische tips komen aan de orde. De vele facetten die bij bij het ganzenbeheer aanwezig zijn worden van begin tot het einde uitgebreid getoond en verteld. De lunch, waarbij diverse verwerkte ganzenproducten op tafel kwamen, was een mooie afsluiting.

  Peter-Paul Peters

  hele heldere en praktische cursus met veel bruikbare tips!

  Rated 5,0 out of 5
  december 21, 2023

  ik heb erg veel gehad aan de bruikbare tips en praktische informatie van Reinier. Uitgebreid foto’s gemaakt van het whiteboard als herinnering.

  Niek Stokman

  Leerzaam gezellig en lekker eten na de tijd👌

  Rated 5,0 out of 5
  december 18, 2023

  👍

  Henk-jan Boonen

  Leerzame cursus

  Rated 5,0 out of 5
  december 18, 2023

  Reinier weet met al zijn enthousiasme zijn kennis over te brengen.

  Veel praktijktips, wetenswaardigheden en interactie.

  Kees

  Leerzame cursus

  Rated 5,0 out of 5
  december 18, 2023

  Reinier vertelt met passie en een hele hoop ervaring over ganzenbeheer. Alles komt aan bod, van theorie tot praktijk.

  Zeker de moeite waard om te volgen, en er van te leren.

  Edwin Kolk

  Superinteressante en leerzame cursus

  Rated 5,0 out of 5
  december 18, 2023

  Reinier geeft deze cursus vol passie en dat zie je.

  Heldere duidelijke uitleg en veel tips gekregen waar ik echt wat mee kan. Deze cursus is voor jongjagers, maar ook voor de ervaren jagers erg interessant!

  Paulien Diseraad

  Binnen schot!

  Rated 5,0 out of 5
  december 14, 2023

  Goed om met ervaren en onervaren jagers om tafel te zitten bij en onder leiding van Reinier.

  Het gedeelte afstand inschatten/spreiding hagel en dus weidelijk schot mag best onderstreept worden!

  Peter

  Gezellig en leerzaam

  Rated 5,0 out of 5
  december 14, 2023

  Als beginnend jager valt er sowieso nog veel te leren, maar de interessante details en kneepjes van het vak maken dat Reinier ook de ervaren jager toch altijd wat nieuws kan bijbrengen. In de cursus groep zaten mensen met hun eerste akte, maar ook mensen met 40 aktes op zak. Heel gezellig en leerzaam.

  Egbert

  Als beginnend jager wel van geleerd

  Rated 5,0 out of 5
  december 14, 2023

  Wat komt er allemaal bij kijken om goed ganzen te bejagen, hoe zet je een lokkers neer, waar ga je de hutje neer zetten en wat maak je van de geoogste ganzen?

  Wim van der Lans

  Interessant en leerzaam

  Rated 4,0 out of 5
  december 14, 2023

  Hoe word je een betere (ganzen)jager? Door onder andere de cursus van Reinier te volgen. Veel informatie, (camouflage) tips en stof (welk hagelnummer, lokkers en etc) om over na te denken.

  Ramon Jansen

  Vakkundig en praktijkgericht!

  Rated 4,0 out of 5
  december 14, 2023

  Erg goed en informatief! Een zeer leerzame en confronterende cursus, zeer de moeite waard (wellicht iets teveel aandacht voor de bereiding van het ganzenvlees😀).

  Peter J. Boulogne

  Super leerzaam

  Rated 5,0 out of 5
  december 14, 2023

  Geeft goeie praktische tips. Ook daarna via de app goeie tips en kan je altijd nog een vraag 🙋 stellen.

  Robert Walter

  Nuttige cursus

  Rated 5,0 out of 5
  december 14, 2023

  Van elke cursus pik je wat op, bij Reinier was het toch wat meer. Chapeau

  Van der Bijl

  Praktische ganzencursus

  Rated 5,0 out of 5
  december 14, 2023

  Als wat oudere jager nieuwe dingen geleerd over de ganzenjacht, ook van elkaar geleerd. Uitstekend verzorgd door Reinier, inclusief lekkere ganzenhapjes.

  Derek Struik

  De beste basis voor een weidelijke ganzenjacht.

  Rated 5,0 out of 5
  december 14, 2023

  Alle aspecten komen aan bod in deze dagcursus. Van lokbeeld tot bestemming van het tableau. Reinier gaat je kennis zeker kunnen verruimen en al ben je ervaren, er is genoeg ruimte om met hem en mede-cursisten te brainstormen over je aanstaande aanpak.

  Reinier Raaijmakers

  Leerzaam en toepasbaar

  Rated 5,0 out of 5
  december 14, 2023

  Een leerzame cursus waarin tips en tricks besproken worden die het ganzenjagen beter maken. En dus ook mooier. Minder wild ziek schieten en betere effectiviteit.

  Leuke tips om de gans tot iets lekkers te verwerken.

  Michel Goudsblom

  Korte workshop ganzenjacht

  Rated 5,0 out of 5
  december 14, 2023

  Uitstekende onderhoudende- en informatieve workshop die langs vele ins- en outs van de ganzenjacht komt, van hoe- en waarom van keuze van hagelpatronen tot camouflage en plaatsing van lokkers. Smaakt naar meer!

  Jan Harm ter Brugge

  Duidelijk, leerzaam en bruikbaar

  Rated 5,0 out of 5
  december 14, 2023

  Super interessante bijeenkomst, waar Reinier op heldere manier vertelt over het vak ganzenbeheerder. Een totaal overzicht met veel informatie. Tip, neem een aantekeningenboekje mee 😉 Voor ons was het een uitje als bevriende jagers, veel geleerd en heel gezellig. Bedankt!

  Erik van der Horst

  Heel interessant!

  Rated 5,0 out of 5
  december 13, 2023

  Vol passie vertelt Reinier over hoe je beter ganzen kan jagen.

  Mathijs Westra

  Leerzame praktijkcursus ganzenjagen

  Rated 5,0 out of 5
  december 13, 2023

  Fijne opbouw en verteld vanuit jarenlange praktijkkennis. Voor jongjagers een must, voor ervaren jagers een leuke aanvulling om kennis te verrijken.

  Marnix Cleine
  Facebook
  Twitter
  Visit Us
  Follow Me
  LinkedIn