Wil jij een betere ganzenjager worden? Of meer weten over de ganzenjacht? Doe mee met de ganzencursus! Uitleg over de cursus en wat mensen ervan vonden, leest u hieronder.

De ganzenjacht houdt de Nederlandse jagers bezig. Wij besteden het leeuwendeel van onze tijd en energie aan de bejaging van de vele honderdduizenden ganzen in ons land. Stuk voor stuk zijn het sterke, snelle en slimme dieren die zorgen voor een gigantische schade aan landbouw, natuur en recreatieterrein. Effectief ganzen bejagen vraagt vaardigheid en flinke investeringen van de jager: tijd, geld en energie. Samen kunnen we hier veel beter in worden!

De cursus ‘beter meer ganzen jagen’ van Reinier Enzerink richt zich op het verhogen van de effectiviteit van de ganzenjager. Wat kan er bij jou beter? Samen gaan we ontdekken hoe we dat voor elkaar kunnen krijgen!

We gaan gezamenlijk een jachtsessie op de ganzen voorbereiden. We gaan in gesprek over de spannende en uitdagende facetten van de bejaging van ganzen. Hoe zet je lokkers goed neer, rekening houdend met de windrichting, het seizoen en de trek? Welke lokkers zijn er op de markt en wat zijn de voor- en nadelen? Hoe kan je je goed verstoppen en krijg je ganzen goed binnen schot? Hoe gebruik je lokgeluiden? En hoe geef je al die ganzen die je vervolgens in jouw jachtveld schiet een goede bestemming?

Resultaat

De cursus ‘beter meer ganzen jagen’ heeft als resultaat:

 • Jagers worden effectiever in hun jachtveld
 • Ganzenvlees goed bestemd
 • Weinig aangeschoten ganzen
 • Enthousiaste mensen:
  • Tevreden jagers
  • Blije boeren
  • Positieve omwonenden en passanten

Vele tips, trucs en suggesties zullen over tafel gaan om vervolgens (indien mogelijk) buiten verder te praten over de praktische uitvoering in het veld: hutjes, lokkers, lokfluiten etc. Uiteraard sluiten we de cursus in stijl af met inspiratie voor het verwerken van het ganzenvlees dat je oogst in eigen veld.

Ganzencursus kleinschalig

Groepsgrootte
Maximaal 8 deelnemers

Cursusduur
ongeveer 4 uur afhankelijk van vragen en groepsdynamiek.

Locatie
Deze variant van de ganzencursus vindt plaats in de jachthut op locatie in Linschoten, Utrecht. Nadere informatie volgt na aanmelding, omstreeks een week voorafgaand aan de geboekte cursus.

Kosten
Individuele deelname op locatie te Linschoten (Utrecht): € 75,- p.p., inclusief afsluitende proeverij van ganzenproducten. Aanmelden kan hieronder.

Ganzencursus voor grotere groepen via Stichting Jachtopleidingen Nederland

Groepsgrootte
Zo’n 40-50 deelnemers

Cursusduur
ongeveer 2,5-3 uur afhankelijk van vragen en groepsdynamiek.

Locatie
Deze variant van de ganzencursus vindt plaats in de zaal van Dorhout Mees te Biddinghuizen.

Kosten
Individuele deelname kost € 35,- p.p.

Aanmelden kan via Stichting Jachtopleidingen Nederland.

Nieuwsbrief per mail

Voor deelnemers aan de cursus en andere nieuwsgierigen verzorg ik maandelijks een nieuwsbrief, aanmelden kan via deze link. 

Schrijf je nu in en word een betere ganzenjager!

Hieronder kunt u zich aanmelden voor de kleinschalige ganzencursus in de jachthut bij Reinier:

  Op welke dag wil je deelnemen?

  Met hoeveel personen kom je?

  Vragen?

  Neem contact op via reinier@reinierorganiseertimpact.nl of 06-19093592.

  Wat mensen vinden van de ganzencursus

  4,8
  4,8 van 5 sterren (op basis van 53 reviews)
  Uitstekend79%
  Heel goed21%
  Gemiddeld0%
  Slecht0%
  Verschrikkelijk0%

  Eye-opener

  26 juni 2024

  Reinier prikkelt je om op een enthousiaste manier ganzen te bejagen en verbinding te zoeken om de jacht positief uit te dragen.

  Tips die tijdens de workshop gegeven worden zijn een eye-opener!

  Petra

  In één woord: Geweldig

  26 juni 2024

  Ik ben vanmorgen op 21 juni bij Reinier geweest en heb veel geleerd, verder: een buitengewoon goede les met heldere Powerpoint presentatie.

  De lesgever is een man uit de praktijk met een heldere, enthousiaste manier van lesgeven. Alles komt ter sprake, van jachthut – lokkers – en houding ten opzichte van beheer en omgeving. Ook hebben we genoten van de lunch, natuurlijk: gans.

  Reinier – bedankt en succes met de verdere gang door Nederland met deze cursus.

  Krijger

  Een Master Class ganzenjagen!

  26 juni 2024

  Een cursus ganzenjagen van wellicht één van de beste experts van Nederland! In een dagdeel wordt je geheel bijgespijkerd op alle facetten van de jacht met lokganzen, van het gedrag van ganzen tot het bouwen van schuilhutjes, de beste lokganzen, volop handige tips & tricks en alles over het benutten van ganzenvlees!

  Een aanrader voor alle ganzenjagers mèt of zonder ervaring!

  Johan Wiegman, voorzitter WBE Lopikerwaard

  Deze cursus mag je niet missen

  26 juni 2024

  In 2023 de cursus gevolgd. Duidelijke uitleg, goede opbouw en het belangrijkste: vanaf de eerste keer nadat ik de cursus had gevolg meteen een beter resultaat.

  Zeker een aanrader! (Ook leuk om kado te geven 😀)

  Gerben Bronkhorst

  Ik bejaag/beheer al meer dan 50 jaar de gans en ben tóch weer een stuk wijzer geworden over dit prachtige wild.

  27 mei 2024

  Een leerzame cursus, die écht dieper ingaat hoe je met respect voor de gans, dit slimme dier net even slimmer af kan zijn. Ik heb geleerd hoe je ze het beste kan bejagen, aanspreken en belangrijk tot welke afstand het beschieten met hagel verantwoord is en mij verwonderd hoeveel ganzen er met hagel rondvliegen die dus “jagers” ontmoet hebben die deze cursus nog niet gevolgd hebben!

  En als sluitstuk, hoe je dit smakelijk stuk wild, nog lekkerder kunt serveren. Kortom een cursus die iedere jager die ganzen in zijn veld heeft of de mogelijkheid heeft te mogen bejagen , moet volgen.

  P.s. Reinier heeft een gloedvolle én humoristische manier van lesgeven die ik nog niet zo vaak heb mee gemaakt bij andere “cursussen”.

  Jacques Mombers

  Nieuwsberichten over de ganzencursus

  • Het overzicht met ganzenverwerkers in Nederland is aangevuld met Wolters Poeliers in Harreveld. Wolters Poelier is een veelzijdig bedrijf. Zij levert aan andere poeliers, slagerijen, instellingen, horeca en particulieren. Voor de particulieren zijn zij op diverse markten in de Achterhoek aanwezig en is er een  winkel. Naast kipproducten zijn wij gespecialiseerd in Achterhoeks wild, waaronder wilde ganzen.  Waarom een overzicht van ganzenverwerkers? Deze pagina is bedoeld voor jagers die een smakelijke manier zoeken om hun geschoten ganzen een goede bestemming te geven. Om hen te helpen is hieronder een overzicht opgenomen van diverse bedrijven en de mogelijkheden die zij bieden om voor jagers geschoten ganzen(vlees) te verwerken. Uiteraard kunnen ook consumenten hun voordeel doen met deze opsomming van bedrijven met een heerlijk, culinair wildassortiment. Aanbod van ganzenvlees Nederlandse jagers schieten heel veel ganzen, vaak veel meer dan zij zelf kunnen opeten met hun gezin. Het optimaal benutten van vlees van wilde ganzen is vastgelegd in de gedragscode van de Nederlandse jagers en het allerbeste PR-instrument van de moderne jager. Helaas wordt echter nog steeds veel ganzenvlees weggegooid of worden ganzen beperkt geoogst omdat de jagers er geen weg mee weten. Daarom wordt tijdens de ganzencursus veel aandacht besteed aan het afzetten, vermarkten en verkopen van het heerlijke vlees van wilde ganzen. jagers die willen blijven jagen maken hier serieus werk van en de ganzencursus helpt ze daarbij. Vraag naar ganzenvlees De Nederlander wil graag weten waar zijn of haar voedsel vandaan komt. Geplaagd door een aantal vleescrises en geprikkeld door de hang naar traditie en authenticiteit is Nederlands wild een gewaardeerd product bij de Nederlander. Daar komt bij dat men vanwege dierenwelzijn en gezondheidsoverwegingen minder, maar kwalitatief beter vlees wil eten. Van de landbouw vragen we steeds minder emissies, minder dieren, minder ingrepen: dan moeten we er vooral voor gaan zorgen dat we allereerst het vlees van wilde ganzen optimaal gaan benutten. Bent u op zoek naar een jager bij u in de buurt om het meest duurzame stukje vlees te kopen? Kijk dan eens op Wild op de Kaart! Ganzencursus Wil je een betere ganzenjager worden of meer weten over de ganzenjacht? Doe mee met deze cursus! Resultaat van de cursus is onder andere dat jagers effectiever worden in hun jachtveld, ganzenvlees goed wordt bestemd en weinig ganzen worden aangeschoten. Wat de cursus precies inhoudt en wat mensen ervan vonden, lees je hier. Tip: schrijf je in voor de nieuwsbrief over deze cursus. Ganzencursus bekijken

   Lees meer...
  • ‘Ik kan de ganzen die ik schiet niet kwijt’, ‘het is zonde, maar ze gaan naar de stort. Het zijn er gewoon veel teveel’ Of: ‘ik zou wel meer ganzen willen en kunnen schieten, maar ik ga ze niet voor de kliko schieten’. Veelgehoorde uitroepen van ganzenjagers. De afzet van ganzen, ofwel de verwerking van ganzenvlees is een – misschien wel dé – bottleneck in het verhogen van het ganzenafschot door de Nederlandse ganzenjagers. En dit terwijl er een scala aan grote en kleine bedrijven is dat jagers dit werk graag uit handen wil nemen. Gek genoeg een onbekendheid onder de Nederlandse ganzenjagers! En daar breng ik graag verandering in.Wetende dat heerlijke bereidingen van wilde gans niet alleen de jagers goed smaken, maar vooral onze beste PR zijn richting alle Nederlanders is het de hoogste tijd om deze kloof te dichten. De timing kon niet beter, want de jonge ganzen van dit jaar worden nú vliegvlug en staat op het punt om enorme landbouwschade aan te richten. Jagers, pak deze heerlijke kansen! Naar de lijst met ganzenverwerkers!

   Lees meer...
  • De Stichting Jachtopleidingen Nederland (SJN) en Reinier Enzerink, deskundige op het gebied van ganzenbeheer in Nederland, hebben de handen ineen geslagen om een zo breed mogelijk publiek te interesseren voor de cursus ‘Beter Ganzenbeheer’.

   Lees meer...
  • Nieuwe leverancier voor ganzencursus: het Wildhuys Simone en Bram hebben nu 5,5 jaar samen een prachtig bedrijf waarin zij jaarlijks duizenden ganzen verwerken tot rookworst, paté, braadworst, droge worst en talloze andere producten. Iedere zaterdag zijn zij met een stand te vinden op de oogstmarkt in Rotterdam, waar het wild gretig aftrek vind. De producten van het Wildhuys zijn erkend streekproduct. Tijdens de ganzencursus zullen vanaf nu met trots de rookworst, paté en droge worst met venkel en rode wijn worden geserveerd. Samen de ganzen opeten is bijna net zo leuk als het jagen! Wilt u meer weten over het wildhuys? Wild, zó van de jager. – Het Wildhuys

   Lees meer...
  • Foto door provincie Zuid-Holland

   Op dinsdag 13 februari mocht ik een ganzencursus verzorgen op het provinciehuis van Zuid-Holland in Den Haag. Hierbij waren ambtenaren aanwezig van de Faunabeheereenheid, de omgevingsdienst Haaglanden en de provincie Zuid-Holland. De cursus vormde de basis voor een constructieve uitwisseling over de uitdagingen van de ganzenjager in het veld en bij het verwerken van ganzen. De deelnemers kijken tevreden terug op de bijeenkomst. Aan de hand van de ganzencursus bogen we ons onder meer over de volgende vragen: Hoe wordt een ochtend op de ganzen voorbereid? Hoeveel tijd gaat er zitten in de voorbereiding en de uitvoering van het ganzenbeheer? Wat zijn essentiële benodigdheden voor het uitvoeren van ganzenbeheer? Zijn lokkers nodig voor het beheren van ganzen en hoe zet je deze in? Waarom heb je lokgeluiden (versterkt en on versterkt) nodig bij het beheren van ganzen en hoe zet je deze in? Maakt het uit hoe je je lokstal zet in de verschillende seizoenen? Hoe wordt een goede bestemming gevonden voor de geschoten ganzen? Welke kansen zie je om het ganzenbeheer effectiever te maken en welke rol kunnen de provincie, FBE en WBE’s hierin vervullen? Wil u een betere ganzenjager worden? Of meer weten over de ganzenjacht in Nederland? Doe mee! De cursus ‘beter meer ganzen jagen’ van Reinier Enzerink richt zich op het verhogen van de effectiviteit van de ganzenjager. Wat kan er bij u beter? Samen gaan we ontdekken hoe we dat voor elkaar kunnen krijgen! We gaan gezamenlijk een jachtsessie op de ganzen voorbereiden. We gaan in gesprek over de spannende en uitdagende facetten van de bejaging van ganzen. Hoe zet je lokkers goed neer, rekening houdend met de windrichting, het seizoen en de trek? Welke lokkers zijn er op de markt en wat zijn de voor- en nadelen? Hoe kan je je goed verstoppen en krijg je ganzen goed binnen schot? Hoe gebruik je lokgeluiden? En hoe geef je al die ganzen die je vervolgens in jouw jachtveld schiet een goede bestemming? Wat vinden de deelnemers van de ganzencursus? Hieronder vindt u een selectie uit de eerste 20 reviews: Meer reviews en informatie over de ganzencursus vindt u op www.ganzencursus.nl

   Lees meer...
  • Om de deelnemers de gelegenheid te geven om hun mening en tips te geven over de ganzencursus is vanaf begin jaar de mogelijkheid aan www.ganzencursus.nl toegevoegd om een review achter te laten. Deelnemers aan de cursus krijgen na afloop een uitgebreide mail met recepten, links naar de getoonde producten en een samenvatting van de getoonde tips en tricks. Én een link naar een pagina om een waardering te geven voor de ganzencursus in de vorm van sterren, met de mogelijkheid om met een korte tekst de waardering toe te lichten. Hieronder vindt u een selectie uit de eerste 20 reviews: Meer reviews en informatie over de ganzencursus vindt u op www.ganzencursus.nl

   Lees meer...
  • Reinier Enzerink is communicatieadviseur, woordvoerder en lobbyist. Negen jaar voor de Jagersvereniging, daarna voor de Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (ZLTO), een korte uitstap naar het ministerie van LNV en sinds september 2022 als zelfstandige. Hoe zet je als belangenorganisatie een verhaal goed op de rit en hoe vraag en krijg je daar aandacht voor – dat is zijn vak. Daarnaast is hij dit jaar gestart met www.ganzencursus.nl waar hij jagers leert om beter meer ganzen te bejagen. Drie keer veel werk De gans is een uitdagende wildsoort om te bejagen. Het kost veel tijd en het is fysiek zwaar. En als je het goed wil doen en de geschoten ganzen een goede bestemming wil geven, dan kost dat ook veel tijd en inspanning. Het is dus letterlijk drie keer veel werk: voorbereiden, het jagen zelf en het verwerken van de ganzen. Zelf ben ik een fanatiek ganzenjager, maar niet iedereen heeft er tijd voor of zin in. Peter Koevoet volgde de ganzencursus van Reinier en vertelt over zijn ervaringen: Al vele jaren jagen wij gemiddeld twee keer in de week op ganzen. Afhankelijk van de tijd van het jaar op diverse soorten. Dan denk je dat je alles wel weet, maar soms wil het niet en kan je niet bedenken wat je fout doet. Daarom besloot ik de cursus te gaan volgen. Na het volgen van de cursus houd ik meer rekening met de indeling van de lokstal met verschillende lokkers en met de plaats van die lokstal ten opzichte van de plek waar ik zit en met betrekking tot de wind. Ik merk echt dat ik er baat bij heb! Overigens hebben we bij de cursus ook de afstand waarop je een weidelijk schot kan afgeven bekeken. Uitermate belangrijk bij het jagen op ganzen! Het is ook niet makkelijk, ganzen jagen. Je moet weten waar en hoe je je moet verstoppen, je moet voldoende goede lokkers bij je hebben en die ook nog zo plaatsen, dat de ganzen erin geloven. Dan krijg je ze mooi binnen schot, maar dat is niet vanzelfsprekend. Ganzen leren snel en als iedereen hetzelfde kunstje doet, wordt het al snel minder effectief. Praktijkervaring en begeleiding is nodig “In Nederland krijgen jagers in de jachtopleiding les in theorie en schieten. De rest moet je in het veld leren. In Duitsland en veel andere landen doen ze dat anders: daar moet je een mentor hebben voordat je toegang krijgt tot de jachtpraktijk. Die had ik ook wel willen hebben, iemand die zijn ervaring deelt en je voor fouten behoedt. Daarom neem ik nu vaak minder ervaren jagers mee, zodat ik ze op weg kan helpen. Dit jaar ben ik met de ganzencursus gestart en inmiddels hebben meer dan 250 jagers meegedaan, steeds in groepjes van maximaal 8 deelnemers. Dat is ver boven verwachting. Ik dacht ook dat ik vooral jonge, onervaren jagers zou krijgen. Maar meer dan de helft van mijn cursisten is zeer ervaren; ook zij kunnen er nog iets van leren. (…) Wil jij de rest van dit artikel lezen? Lees verder op de website van de Faunabeheereenheid Noord-Holland Aanmelden ganzencursus Ben jij jager of voorjager en wil jij ook graag beter worden in het bejagen van ganzen? Kom ook eens naar de ganzencursus!

   Lees meer...
  • Wat begon als een goed overdacht experiment heeft zich ontpopt als gewaardeerd initiatief onder jagers! Na bijna 250 deelnemers is dit een mooi moment om de balans op te maken. Over een week begint de winterrust in mijn jachtvelden in Utrecht en Brabant, tijd om te evalueren, plannen te maken, te klussen en te genieten van heerlijke, zelfgemaakte lekkernijen van gans. De ganzencursus heeft zijn meerwaarde inmiddels bewezen, met zo’n 250 tevreden en positieve deelnemers op locatie in Linschoten en op prachtige locaties in den lande. Hartelijk dank voor het vertrouwen aan diverse jachtcombinaties en gezelschappen, de commissie Jonge Jagers en Hemker en Bekking Twello. Nieuwe data beschikbaar:  De cursus ‘beter meer ganzen jagen’ van Reinier Enzerink richt zich op het verhogen van de effectiviteit van de ganzenjager. Wat kan er bij u beter? Samen gaan we ontdekken hoe we dat voor elkaar kunnen krijgen! We gaan gezamenlijk een jachtsessie op de ganzen voorbereiden. We gaan in gesprek over de spannende en uitdagende facetten van de bejaging van ganzen. Hoe zet je lokkers goed neer, rekening houdend met de windrichting, het seizoen en de trek? Welke lokkers zijn er op de markt en wat zijn de voor- en nadelen? Hoe kan je je goed verstoppen en krijg je ganzen goed binnen schot? Hoe gebruik je lokgeluiden? En hoe geef je al die ganzen die je vervolgens in jouw jachtveld schiet een goede bestemming? Kosten Voor €65,- neem je een dagdeel deel aan de cursus, deze sluiten we af met een proeverij van ganzenproducten. Wil jij ook een betere ganzenjager worden?

   Lees meer...
  • ‘Het zijn niet alleen maar beginnende jagers die bij mij de ganzencursus volgen. Ik had niet verwacht dat ook zo veel ervaren jagers hun kennis over de ganzenjacht willen bijspijkeren. Wat mij opvalt: jagers delen hun ervaringen en kennis maar mondjesmaat. Heel bijzonder. Effectief Waarom dat niet gebeurt? Geen idee. Die wisselwerking is er tijdens de ruim drie uur durende ganzencursus dus gelukkig wel. Ze willen het allemaal in de vingers krijgen om zo effectief en weidelijk mogelijk de ganzen te bejagen. En dat vind ik heel erg mooi. Want weet je, er zijn zo verschrikkelijk veel ganzen dat ze bestempeld worden als ‘ongedierte’, waardoor bij jagers de ambitie wegzakt om de jacht op de gans zo goed mogelijk te doen. En dat laatste, dat stoort mij. Schieten Bij de aftrap van de ganzencursus werp ik de vraag op hoeveel patronen de jagers nodig hebben om tien ganzen te schieten. Er zijn jagers die tien op tien bereiken, maar bij de meesten is dat niet het geval. En niet dat ik zelf een topschutter ben, verre van, maar ik weet wel hoe ik moet jagen. Hoe ik mijn lokkers moet neerzetten, waar ik mijn hutje plaats en dat ik nooit verder dan van 25 meter schiet. Ik wil de ganzen mooi boven de lokkers hebben en er 110% zeker van zijn dat ik raak schiet. Zo kan iedereen een topschutter worden zonder verre, risicovolle schoten. Dat geef ik de cursisten mee. Mentorschap In Duitsland kunnen jagers pas de jachtcursus volgen als ze een mentor hebben, dat zou in Nederland ook moeten. Het echte jagen leer je niet tijdens de jachtopleiding, dat leer je van een mentor in het veld. Dan leer je hoe je het bejagen van ganzen aanpakt en hoe je voorkomt dat je ze aanschiet, maar ook hoe je aan de gans kan zien dat je ‘m wél aanschiet en hoe je hem vervolgens alsnog binnenkrijgt. Ganzenvlees eten Voor de afzet van ganzenvlees moet het imago van de gans en het ganzenvlees een impuls krijgen. Daar kan de overheid een handje bij helpen door de regelgeving voor het vermarkten van huisgemaakte ganzenworsten of gerookte ganzenborsten te versoepelen, maar vooral de jagers en de Jagersvereniging zelf moeten het goede voorbeeld geven. Promoot je eigen ganzenvlees, zet een marketingcampagne op, stimuleer mensen om naar de website wildopdekaart.nl te gaan. Dat is onze eigen uitdaging en moeilijk is het niet, het ligt voor het oprapen! Want kom op zeg, gerookte ganzenborst of een mooie ganzenbraadworst met venkel en salie: wie vindt dat nou niet lekker? Genieten Waar ik zelf het meest van geniet tijdens een ganzenjacht? Dat zijn die vijftien minuten rust op de vroege ochtend voor de jacht losbarst. Alle voorbereidingen zijn gedaan. In de verte hoor je de ganzen, het ochtendlicht breekt door. Als je je huiswerk goed hebt gedaan, weet je dat er mooie dingen gaan gebeuren.’ Ook een ganzencursus volgen met Reinier? Ga naar www.ganzencursus.nl Het artikel lezen in de opgemaakte PDF-versie: Artikel in De Jager vakantienummer 2023 Meer weten over magazine De Jager van de Jagersvereniging? Bezoek hun website: Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging

   Lees meer...
  • Vanmorgen vond de eerste ganzencursus via www.ganzencursus.nl plaats. In een jachthut werden de deelnemers ontvangen voor een volledig programma ter voorbereiding op een effectieve sessie op de ganzen. Aan de hand van een presentatie en schetsen werd gezellig gesproken over de beste manier om zo effectief mogelijk ganzen te jagen. Dan gaat het niet alleen over het schieten van ganzen, maar vooral ook om het verstoppen van de jagers en het verleiden van ganzen om ruim binnen schootsafstand te komen. Na het theoretische gedeelte in de hut onder het genot van een kop koffie vervolgde de cursus buiten met nog meer aandacht voor het bouwen van hutjes, het zetten van lokkers, het schatten van afstand, het beschikbare materiaal en het slachten van een gans. Na afloop waren alle deelnemers enthousiast: ‘wat een ontzettend leuk, nuttig en leerzaam programma voor een schappelijke prijs, goed verzorgd met een lekkere lunch met gans als afsluiter’. Voor de deelnemers zaten de waardevolle lessen vooral in: Ganzen aanspreken op basis van geluid De verschillende manieren om lokstallen op te zetten Handvatten voor goede PR in de omgeving van het jachtveld Inspiratie voor het verwerken van ganzen Het opbouwen van een netwerk van wildliefhebbers Afstand schatten aan de hand van een geschoten gans Schotbeelden van verschillende hagelpatronen Handreikingen voor effectieve nazoek Nut, plezier en noodzaak van goede hutjes in het jachtveld En nog veel meer!! Meer weten? Kijk op www.ganzencursus.nl  Of boek een cursus via dit formulier:

   Lees meer...