Reinier Enzerink is communicatieadviseur, woordvoerder en lobbyist. Negen jaar voor de Jagersvereniging, daarna voor de Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (ZLTO), een korte uitstap naar het ministerie van LNV en sinds september 2022 als zelfstandige. Hoe zet je als belangenorganisatie een verhaal goed op de rit en hoe vraag en krijg je daar aandacht voor – dat is zijn vak. Daarnaast is hij dit jaar gestart met www.ganzencursus.nl waar hij jagers leert om beter meer ganzen te bejagen.

Drie keer veel werk

De gans is een uitdagende wildsoort om te bejagen. Het kost veel tijd en het is fysiek zwaar. En als je het goed wil doen en de geschoten ganzen een goede bestemming wil geven, dan kost dat ook veel tijd en inspanning. Het is dus letterlijk drie keer veel werk: voorbereiden, het jagen zelf en het verwerken van de ganzen. Zelf ben ik een fanatiek ganzenjager, maar niet iedereen heeft er tijd voor of zin in.

Peter Koevoet volgde de ganzencursus van Reinier en vertelt over zijn ervaringen:

Al vele jaren jagen wij gemiddeld twee keer in de week op ganzen. Afhankelijk van de tijd van het jaar op diverse soorten. Dan denk je dat je alles wel weet, maar soms wil het niet en kan je niet bedenken wat je fout doet. Daarom besloot ik de cursus te gaan volgen. Na het volgen van de cursus houd ik meer rekening met de indeling van de lokstal met verschillende lokkers en met de plaats van die lokstal ten opzichte van de plek waar ik zit en met betrekking tot de wind. Ik merk echt dat ik er baat bij heb! Overigens hebben we bij de cursus ook de afstand waarop je een weidelijk schot kan afgeven bekeken. Uitermate belangrijk bij het jagen op ganzen!

Het is ook niet makkelijk, ganzen jagen. Je moet weten waar en hoe je je moet verstoppen, je moet voldoende goede lokkers bij je hebben en die ook nog zo plaatsen, dat de ganzen erin geloven. Dan krijg je ze mooi binnen schot, maar dat is niet vanzelfsprekend. Ganzen leren snel en als iedereen hetzelfde kunstje doet, wordt het al snel minder effectief.

Praktijkervaring en begeleiding is nodig

“In Nederland krijgen jagers in de jachtopleiding les in theorie en schieten. De rest moet je in het veld leren. In Duitsland en veel andere landen doen ze dat anders: daar moet je een mentor hebben voordat je toegang krijgt tot de jachtpraktijk. Die had ik ook wel willen hebben, iemand die zijn ervaring deelt en je voor fouten behoedt. Daarom neem ik nu vaak minder ervaren jagers mee, zodat ik ze op weg kan helpen.

Dit jaar ben ik met de ganzencursus gestart en inmiddels hebben meer dan 250 jagers meegedaan, steeds in groepjes van maximaal 8 deelnemers. Dat is ver boven verwachting. Ik dacht ook dat ik vooral jonge, onervaren jagers zou krijgen. Maar meer dan de helft van mijn cursisten is zeer ervaren; ook zij kunnen er nog iets van leren.

(…)

Wil jij de rest van dit artikel lezen? Lees verder op de website van de Faunabeheereenheid Noord-Holland

Aanmelden ganzencursus

Ben jij jager of voorjager en wil jij ook graag beter worden in het bejagen van ganzen? Kom ook eens naar de ganzencursus!

  Op welke dag wil je deelnemen?

  Met hoeveel personen kom je?

  Reageren

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Facebook
  Twitter
  Visit Us
  Follow Me
  LinkedIn