‘Het zijn niet alleen maar beginnende jagers die bij mij de ganzencursus volgen. Ik had niet verwacht dat ook zo veel ervaren jagers hun kennis over de ganzenjacht willen bijspijkeren. Wat mij opvalt: jagers delen hun ervaringen en kennis maar mondjesmaat. Heel bijzonder.

Effectief
Waarom dat niet gebeurt? Geen idee. Die wisselwerking is er tijdens de ruim drie uur durende ganzencursus dus gelukkig wel. Ze willen het allemaal in de vingers krijgen om zo effectief en weidelijk mogelijk de ganzen te bejagen. En dat vind ik heel erg mooi. Want weet je, er zijn zo verschrikkelijk veel ganzen dat ze bestempeld worden als ‘ongedierte’, waardoor bij jagers de ambitie wegzakt om de jacht op de gans zo goed mogelijk te doen. En dat laatste, dat stoort mij.

Schieten
Bij de aftrap van de ganzencursus werp ik de vraag op hoeveel patronen de jagers nodig hebben om tien ganzen te schieten. Er zijn jagers die tien op tien bereiken, maar bij de meesten is dat niet het geval. En niet dat ik zelf een topschutter ben, verre van, maar ik weet wel hoe ik moet jagen. Hoe ik mijn lokkers moet neerzetten, waar ik mijn hutje plaats en dat ik nooit verder dan van 25 meter schiet. Ik wil de ganzen mooi boven de lokkers hebben en er 110% zeker van zijn dat ik raak schiet. Zo kan iedereen een topschutter worden zonder verre, risicovolle schoten. Dat geef ik de cursisten mee.

Mentorschap
In Duitsland kunnen jagers pas de jachtcursus volgen als ze een mentor hebben, dat zou in Nederland ook moeten. Het echte jagen leer je niet tijdens de jachtopleiding, dat leer je van een mentor in het veld. Dan leer je hoe je het bejagen van ganzen aanpakt en hoe je voorkomt dat je ze aanschiet, maar ook hoe je aan de gans kan zien dat je ‘m wél aanschiet en hoe je hem vervolgens alsnog binnenkrijgt.

Ganzenvlees eten
Voor de afzet van ganzenvlees moet het imago van de gans en het ganzenvlees een impuls krijgen. Daar kan de overheid een handje bij helpen door de regelgeving voor het vermarkten van huisgemaakte ganzenworsten of gerookte ganzenborsten te versoepelen, maar vooral de jagers en de Jagersvereniging zelf moeten het goede voorbeeld geven. Promoot je eigen ganzenvlees, zet een marketingcampagne op, stimuleer mensen om naar de website wildopdekaart.nl te gaan. Dat is onze eigen uitdaging en moeilijk is het niet, het ligt voor het oprapen! Want kom op zeg, gerookte ganzenborst of een mooie ganzenbraadworst met venkel en salie: wie vindt dat nou niet lekker?

Genieten
Waar ik zelf het meest van geniet tijdens een ganzenjacht? Dat zijn die vijftien minuten rust op de vroege ochtend voor de jacht losbarst. Alle voorbereidingen zijn gedaan. In de verte hoor je de ganzen, het ochtendlicht breekt door. Als je je huiswerk goed hebt gedaan, weet je dat er mooie dingen gaan gebeuren.’

Ook een ganzencursus volgen met Reinier? Ga naar www.ganzencursus.nl

Het artikel lezen in de opgemaakte PDF-versie: Artikel in De Jager vakantienummer 2023

Meer weten over magazine De Jager van de Jagersvereniging? Bezoek hun website: Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Facebook
Twitter
Visit Us
Follow Me
LinkedIn