De wilde zwijnenviewer is tot stand gekomen door samenwerking tussen de provincie Noord-Brabant, ZLTO en Faunabeheereenheid Noord-Brabant. De reden voor deze samenwerking is de Afrikaanse Varkenspest (AVP) die steeds meer voorkomt in verschillende Europese landen.

De wilde zwijnenviewer geeft een overzicht van gebieden waar wilde zwijnen voorkomen, locaties waar aanrijdingen hebben plaatsgevonden en afschot van wilde zwijnen per vierkante kilometer. Daarnaast worden de faunaschademeldingen, faunavoorzieningen en bedrijven met gehouden varkens in beeld gebracht. Dit laatste omdat wilde zwijnen nabij varkensbedrijven een risico vormen op het overbrengen van Afrikaanse Varkenspest.

Mijn werk

De hoge dichtheid aan varkenshouderijen in Noord-Brabant, commercieel en hobbymatig, levert in combinatie met de vele wilde zwijnen een verhoogd risico op Afrikaanse Varkenspest op. Dit is eenvoudig gezegd, maar een visuele weergave drukt ons vaak pas echt met de neus op de feiten. Daarom heb ik vanuit ZLTO een gezamenlijk project getrokken met de provincie en de FBE. Om voor politiek, beslissers, ambtenaren en anderen betrokkenen op een eenvoudige manier het wilde zwijnenprobleem in beeld te brengen. Doordat ook faunavoorzieningen meegenomen zijn in de kaartlagen wordt een basis gelegd voor de noodzakelijke zonering van gebieden in geval van een uitbraak van Afrikaanse varkenspest.

Bekijk de wilde zwijnenviewer

Gerelateerde Artikelen

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Facebook
Twitter
Visit Us
Follow Me
LinkedIn