Op 23 mei 2025 vindt in Linschoten het OPEN NK Ganzenworst plaats. Dit evenement is een initiatief van twee ganzenliefhebbers die jagers en andere culinaire enthousiastelingen uitdagen om ganzenvlees op creatieve en smaakvolle manieren te verwerken. Het doel is om te laten zien dat ganzenvlees een culinaire verrijking kan zijn en om het draagvlak voor de jacht te vergroten.

Het maken van ganzenworst biedt een efficiënte manier om relatief veel vlees te verwerken en geeft de kans om culinaire hoogstandjes te creëren.

3 categorieën

De wedstrijd kent drie categorieën: grillworst, droge worst en een vrije inzending (mag ook worst zijn zoals een rookworst, maar ook biltong, jerky of een andere lekkernij). Binnen elke categorie wordt een winnaar gekozen. Uit deze drie categoriewinnaars wordt vervolgens één algehele winnaar bepaald die de NK-wisselbeker ontvangt en deze een jaar lang mag houden. Uiteraard wordt er van deze dag een mooi verslag in De jager gemaakt.

Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen hobby-worstenmakers en professionelen.

In de jury van het NK Ganzenworst maken hebben zitting:

Jury

  • Laurens Hoedemaker, directeur Jagersvereniging
  • Sander Spruijt, chef-kok Restaurant de Burgemeester*
  • Stijn van Manen, een van de jongste meesterworstmakers in NL
  • Ellen Mookhoek, professioneel jager-verzamelaar

Smaakvol

Wij, Reinier Enzerink en Chiel Lankveld, vinden het als ganzenfanaten hoog tijd om zo snel mogelijk smaakvolle ideeën op tafel en in de schijnwerpers te krijgen. De worsten worden beoordeeld op:

  • Uiterlijk/presentatie
  • Samenstelling
  • Consistentie
  • Smaak

Praktisch

U kunt uw inzending in week 21 opsturen naar Nieuwe Zandweg 26, 3461 AH Linschoten, of op 23 mei zelf langsbrengen tussen 9 en 12 uur. Eventueel inclusief bereidingsinstructie.

Aanmelding

Via het formulier hieronder kunt u uw deelname bekend maken:

    Indien van toepassing uw bedrijfsnaam:

    Met welke worst(en) wil u deelnemen?

    Op zoek naar vlees van wilde ganzen?

    Dan heeft u geluk! Jagers hebben vaak ganzen en/of ganzenvlees over en willen dit graag met u delen. Voor dit doel is ‘wild op de kaart’ bedacht. Op deze kaart vindt u jagers, restaurants en winkels bij u in de buurt waar wild te koop is.

    Komt u er toch niet uit? Neem even contact op met de organisatie!

    Ganzencursus

    Wil je een betere ganzenjager worden of meer weten over de ganzenjacht? Doe mee met deze cursus! Resultaat van de cursus is onder andere dat jagers effectiever worden in hun jachtveld, ganzenvlees goed wordt bestemd en weinig ganzen worden aangeschoten. Wat de cursus precies inhoudt en wat mensen ervan vonden, lees je hier. Tip: schrijf je in voor de nieuwsbrief over deze cursus.