Dinsdag 1 oktober, had ik de eer om dagvoorzitter te mogen zijn van het jaarlijkse symposium van AEWA: the African-Eurasian Migratory Waterbird Agreement. De zaal was gevuld met ruim 100 geïnteresseerden in het Nederlandse ganzenbeleid: wetenschappers, terreinbeheerders, boeren, dierenbeschermers, jagers en ambtenaren van diverse pluimage. 7 sprekers namen de aanwezigen mee in de ontwikkelingen in de kennis over ganzen, ganzenschade, foerageergebieden, overlevingskansfactoren, populatiemodellen en nog veel meer. Aan mij de taak om dit geheel gedurende de middag in goede banen te leiden, een fantastisch mooie uitdaging!

“Reinier heeft het symposium op een plezierige manier in goede banen geleid. De persoonlijke noot aan het begin en aan het eind maakte het af.”

Willem Lambooij, juridisch adviseur natuur provincie Zuid-Holland

Wat is AEWA?

De Agreement on the Conservation of African-Eurasian Migratory Waterbirds (AEWA, het Afrikaans Euro-Aziatisch Watervogelverdrag) is een internationale overeenkomst die is gesloten in 1995. Het AEWA verdrag vloeit voort uit de Convention on Migratory Species (CMS) en wordt beheerd door het United Nations Environment Programme (UNEP). Nederland is medeoprichter van dit verdrag. Ook de Europese Unie is partij in het AEWA verdrag. Doel van AEWA is om overheden, en relevante stakeholders bijeen te brengen om te komen tot een gecoördineerde bescherming en beheer van migrerende watervogels en hun leefgebieden op hun complete migratieroute of flyway.

Verder lezen over dit voor ganzen en de ganzenjager zeer belangrijke verdrag in het Nederlands en verder verdiepen over de Europese werkgroep: het European Goose Management Platform (in het Engels)

Leidend voor het beleid zijn de beleidsplannen per soort, inmiddels vastgesteld voor de grauwe gans en de Noordzee-populatie van de brandgans. Zie hier de Single Species Action Plans